VÄLJ MAT  
   
VÄLJ STADSDEL  
   
 
   
FAVORITER  
   
LÄSARTIPS  
   
CATERING  
   
BUTIKER  
   
FALAFELTEST  
   
KONTAKT  
   
VEGAN GÖTEBORGS FALAFELTEST

Sedan sommaren 2015 genomför Vegan Göteborg Det stora falafeltestet. Vi testar alla falafelrullar i stan, som lever upp till ett särskilt kriterium: De måste innehålla sesamsås (tahini) eller annan vegansk sås. Tomatsås räknar vi inte som godkänd sås.

Ibland testar vi falaflarna mer än en gång. Det har dock hittills inte resulterat i ändrat betyg. Följ testet på Instagram!

1000 OCH EN NATT
Betyg: 2/
5


Adress: Brahegatan 2, Gamlestan

Pris: 35:-

Omdöme: Vi tänkte oss att ett ställe med namnet 1000 och en natt borde kunna hantera en falafel men där gick vi bet. Mikrade, degiga falafelbollar serverade med trötta grönsaker och för all del lite majrova men med ett knastertorrt Libabröd och nästan obefintligt med sesamsås. Ätbart men väldigt liten och knappast mättande.


ALIBABA
Betyg: 3,5/5


Adress: Färgfabriksgatan 1, Backaplan

Pris: 58:-

Omdöme: Alibabas gatukök på Backaplan har av vissa utsetts till stans bästa falafel. Jo då, den är ganska oklanderlig. Fina, krispiga bollar, någorlunda mjukt Libabröd, syrlig majrova, rikligt med sesamsås och så färsk mynta. Alibabas falafelrulle är en sån där vanlig, godkänd rulle utan krusiduller. Så där som en falafelrulle ska va.


CAFÉ CELLO
Betyg: 2/5


Adress: Andra Långgatan 6, Linnéstan.

Pris: 55:-

Omdöme: På libanesiska Café Cello finns överraskande nog ingen sesamsås så vi blir erbjudna hummus. Vi får vänta en bra stund eftersom falafelsmeten ska tillverkas. Libabrödet är färskt men bollarna lite smaklösa. Hummusen smakar burk och grönsakerna erbjuder inget som bryter av. Ingen majrova, ingen inlagd gurka. Njä.


CAFÉ MEZA MIX (NUMERA SAMARA LOUNGE)
Betyg: 5/5


Adress: Södra vägen 30, Lorensberg

Pris: ca 65-75:-

Omdöme: Café Meza Mix är ett fik med libanesiska mezerätter och självklart serveras falafel. Meza Mix rulle har ett tunt, mjukt bröd, nyfriterade bollar och uppsjö av sallader och röror från plockdisken. Vi valde bland annat paprikacreme och persiljesallad. Ju fler fyllningar, desto högre pris så klart. Toppengott och toppbetyg!


GOTHIA FALAFEL
Betyg: 3,5/5


Adress: Östra Hamngatan, Nordstaden

Pris: 40:-

Omdöme: I en anspråkslös food truck utanför Nordstan finns Gothia Falafel. Här serveras färska, fina bollar tillsammans med finhackad majrova, grönsaker och persilja. Libabrödet är mjukt och rullen är smakrik. Det finns flera veganska såser men vi valde sedvanlig sesamsås, som tyvärr hade en underlig bismak.


HJÄLLBO PIZZERIA
Betyg: 4/5


Adress: Hjällbo Centrum

Pris: 55:- (liten 45:-)

Omdöme: På Hjällbo Pizzeria finns stor och liten rulle och vi väljer den stora, eftersom brödet är ett fluffigt och nybakat pizzabröd. Torrt Libabröd klarar vi oss utan. Bollarna är nyfriterade, grönsakerna krispiga och majrovans syrlighet bryter av perfekt. Och såsen? Fyllig och riklig sesamsås så klart. En rejält mättande måltid.


JAFFA RESTAURANG & GRILL
Betyg: 4/5


Adress: Herkulesgatan 38, Brämaregården.

Pris: 50:-

Omdöme: Jaffa tog över Babylons lokaler och erbjuder nu en helt vegansk meny. Till den omtalade falafelrullen finns en rad veganska såser samt färska, inlagda och grillade grönsaker. Det blir en riktigt fin rulle. Det skulle kunna bli en 5:a i betyg om Jaffa skippade det tråkiga Libabrödet och såg till att bollarna blev lite mer krispiga.


JENIN GRILL
Betyg: 3/5


Adress: Magnetgatan 6, Kvillestaden.

Pris: 45:-

Omdöme: Väl dolt i industriområdet bortanför Backaplan, ligger Jenin Grill. Det är inte lätt att hitta för en fotgängare. Hit kommer bilister för att äta lunch. Falafelrullen är varken bu eller bä. Krispiga bollar. Syrliga picklesgrönsaker. Libabrödet relativt mjukt. Men ingenting sticker ut. Dessutom något för lite sesamsås.

Foto: Hendrik Zeitler.

ORIENTALISKA DELIKATESSER
Betyg: 1,5/5


Adress: Stora Saluhallen, Kungstorget

Pris: 50:-

Omdöme: Kebab- och falafelståndet inne i Saluhallen kvalificerar sig egentligen inte till vårt test men eftersom vi hade hört gott om det, ville vi ändå testa. Nu känner vi att det får representera den typen av falafel vi inte vill ha med. Mikrade bollar, sallad, tomatsås. Nej tack. Det blir en halvpoäng extra för det fluffiga pitabrödet.


PALMYRA
Betyg: 3,5/5


Adress: Södra vägen 11, Heden

Pris: 55:-

Omdöme: Palmyra ligger vid Heden och slåss med Sunset om att vara det mest centrala falafelhaket i stan. Rullen är klart godkänd, även om vi fick vänta bra länge på att få den. Fina bollar, syrlig majrova och gurka. Plus i kanten för att brödet var hembakat. Sesamsåsen kanske något bitter.


RESTUARANG FALAFEL ALSHAM
Betyg: 3/5


Adress: Gamla Tuvevägen 20, Kvillebäcken/Backaplan

Pris: 40:-

Omdöme: Ett stenkast från Backaplan ligger Alsham i en rymlig lokal. På menyn står det att falafelrullen serveras med hembakat bröd men det stämmer inte. Vi väntar orimligt länge på rullen, som ändå smakar helt okej. Bollarna trevliga och saftiga men tillbehören något trista. Sesamsåsen märks knappt alls. Eller är det en hummus?


SUNSET FALAFEL
Betyg: 3/5


Adress: Erik Dahlbergsgatan 4, Vasastan

Pris: 45:-

Omdöme: Sunset är kanske det mest klassiska falafelhaket i stan, känt från sin tid som falafelvagn på Kungstorget. Nu finns de sen länge i egen lokal men rullen är sig lik. Bollarna är nyfriterade och fina och sesamsåsen riklig men på gränsen till vattnig. Vitkålen lite träig och Libabrödet något torrt. En duglig rulle men inte mer.


VEGETARISKA KÖKET
Betyg: 3/5


Adress: Stigbergstorget, Majorna

Pris: 45:-

Omdöme: Vegetariska köket är ett litet gatukök som på något sätt hänger ihop med Sunset i Vasastan. Rullen är också väldigt snarlik. Ett hyfsat mjukt Libabröd med färska, knapriga bollar och massor av vitkål som gör rullen lite träig. Majrovan piggar upp men det är lite snålt med sesamsås.   
 
 
 
 
 
 
© Vegan Göteborg | info@vegangoteborg.se