VÄLJ MAT  
   
VÄLJ STADSDEL  
   
 
   
FAVORITER  
   
CATERING  
   
FALAFELTEST  
   
KONTAKT  
   
VEGAN GÖTEBORGS FALAFELTEST

Vegan Göteborg älskar falafel. Vi testar alla falafelrullar vi hinner med och som lever upp till ett särskilt kriterium: De måste innehålla sesamsås (tahini) eller annan vegansk sås. Tomatsås räknar vi inte som godkänd sås.

Oftast testar vi falaflarna mer än en gång, så det händer att betyget ändras. De allra flesta rullarna är testade under 2018.

1000 OCH EN NATT
Betyg: 2/
5


Adress: Brahegatan 2, Gamlestan

Omdöme: Precis vid hållplatsen SKF ligger den lilla snabbmatsrestaurangen 1000 och en natt. Här serveras en ganska så trist falafelrulle. Den har bra pris, men storleken är tyvärr också liten. Bollarna känns degiga, grönsakerna trötta och brödet knastertorrt. Dessutom är det alldeles för lite sesamsås.


CAFÉ CELLO
Betyg: 2/5


Adress: Andra Långgatan 6, Linnéstan.

Omdöme: På libanesiska Café Cello finns överraskande nog ingen sesamsås så vi blir erbjudna hummus. Vi får vänta en bra stund eftersom falafelsmeten ska tillverkas. Libabrödet är färskt men bollarna lite smaklösa. Hummusen smakar burk och grönsakerna erbjuder inget som bryter av. Ingen majrova, ingen inlagd gurka. Njä.


DOWNTOWN DELI
Betyg: 2/5


Adress: Kyrkogatan 40, Inom vallgraven

Omdöme: Downtown Deli är inget falafelhak, utan en liten snabbmezerestaurang mitt i stan med trevlig inredning. På menyn finns en falafelwrap till högt pris, men den skapar inga fyrverkerier. Fyllningen är torr, smaklös och medioker. Men ack vilken god baba ganoush som serveras vid sidan av.


GOTHIA FALAFEL
Betyg: 3,5/5


Adress: Östra Hamngatan, Nordstaden

Omdöme: Gothia falafel finns på två platser i stan: Utanför Nordstan och på Frölunda torg. Vi bestämmer oss för Nordstan. Gothia är en foodtruck och på menyn finns nyfriterade bollar med en rad olika veganska såser. Vi väljer klassisk sesamsås och den är riklig och fin. Färsk mynta piggar upp rullen..


HJÄLLBO PIZZERIA
Betyg: 4/5


Adress: Hjällbo Centrum

Omdöme: Strax ovanför trappan från Hjällbos hållplats ligger testets bästa falafelhak. Vi har så klart inte testat alla rullar i stan, men detta är en riktigt fin rulle. Denna pärla till pizzeria serverar nyfriterade falafelbollar i ett stort, fluffigt bröd med smakrika pickles och rikligt med sesamsås. Mumsigt..


JAFFA RESTAURANG & GRILL
Betyg: 3,5/5


Adress: Herkulesgatan 38, Brämaregården.

Omdöme: Jaffa på Herkulesgatan är en liten snabbmatsrestaurang som satsat lite extra på veganerna. Här finns så klart falafel och en rad andra rätter. Det tar en liten stund att få in de nyfriterade bollarna, men det är värt väntan. Vi väljer sesamsås och baba ganoush och får en smakrik och pickleskrispig rulle.


JALLA HABIBI
Betyg: 3/5


Adress: Hotellplatsen 2, Inom vallgraven.

Omdöme: På Hotellplatsen ligger Jalla Habibi. Här serveras nyfriterad falafel i olika former. Rullen består av ett fluffigt bröd som grillats och det är skönt att slippa det torra Libabrödet. Beställer man en falafelrulle rakt och ner, blir man kanske inte överraskad. Men komponera gärna en egen variant med inspiration från mezedisken.


JENIN GRILL NR 1
Betyg: 3/5


Adress: Magnetgatan 6, Kvillestaden.

Omdöme: Väl dolt i industriområdet bortanför Backaplan, ligger Jenin Grill. Det är inte lätt att hitta för en fotgängare. Hit kommer bilister för att äta lunch. Falafelrullen är varken bu eller bä. Krispiga bollar. Syrliga picklesgrönsaker. Libabrödet relativt mjukt. Men ingenting sticker ut. Dessutom något för lite sesamsås.


JENIN GRILL NR 2
Betyg: 1,5/5


Adress: Färgfabriksgatan 9, Kvillebäcken.

Omdöme: Jenin har poppat upp på flera ställen på Hisingen, bland annat ett stenkast från Backaplan. Vi beställer en falafel och får vänta ett litet slag. Resultatet är en mycket trist rulle som är så andefattig att vi knappt pallar att äta upp. Trista grönsaker, trista bollar och nästa obefintligt med sås.


ORIENTALISKA DELIKATESSER
Betyg: 1,5/5


Adress: Stora Saluhallen, Kungstorget

Omdöme: Kebab- och falafelståndet inne i Saluhallen kvalificerar sig egentligen inte till vårt test men eftersom vi hade hört gott om det, ville vi ändå testa. Nu känner vi att det får representera den typen av falafel vi inte vill ha med. Mikrade bollar, sallad, tomatsås. Nej tack. Det blir en halvpoäng extra för det fluffiga pitabrödet.


RESTUARANG FALAFEL ALSHAM
Betyg: 3/5


Adress: Gamla Tuvevägen 20, Kvillebäcken/Backaplan

Omdöme: Ett stenkast från Backaplan ligger Alsham i en rymlig lokal. På menyn står det att falafelrullen serveras med hembakat bröd men det stämmer inte. Vi väntar orimligt länge på rullen, som ändå smakar helt okej. Bollarna trevliga och saftiga men tillbehören något trista. Sesamsåsen märks knappt alls. Eller är det en hummus?


SUNSET FALAFEL
Betyg: 3,5/5


Adress: Erik Dahlbergsgatan 4, Vasastan

Omdöme: Sunset är en gammal klassiker som, tillsammans med Gothia, har den enda vettiga rullen som går att få tag på i innerstan. Förutom i restaurangen serveras också rullen i en foodtruck på Kungstorget. Detta är en fin rulle med krispiga bollar, pigga grönsaker och bra sås, men kanske lite träig vitkål.


VEGETARISKA KÖKET
Betyg: 3/5


Adress: Stigbergstorget, Majorna

Omdöme: Det är lite oklart hur den lilla gula kiosken är släkt med Sunset, men släkt är de tydligen på något sätt. Rullen är snarlik med nyfriterade bollar och halvträig vitkål. Detta är en rulle som funkar bra, men som inte sticker ut. Kiosken påstår sig vara 100 procent vegansk, men det stämmer inte.


WIESELGRENSPLATSENS FALAFEL
Betyg: 2,5/5


Adress: Wieselgrensplatsen, Lundby

Omdöme: Egentligen har den lilla kiosken på Wieselgrensplatsen inget namn, men falafel har de. Ägarbytet för ett par år sen har bidragit till att en riktigt usel falafel bytts ut mot en hygglig. Billig och liten, men fyller nåt slags syfte. Färska bollar, inlagd gurka, klassisk sallat men alldeles för lite sesamsås.   
     
  STÖD
VEGAN GÖTEBORG!
SWISHA
1230328609
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Vegan Göteborg | info@vegangoteborg.se